Vincent van Gogh

 


Vincent van Gogh en zijn omgeving

Vincent werd in Nuenen geïnspireerd door zijn omgeving tussen prachtige bossen en mooie weidelandschappen toen hij van 1883 tot 1885 in Nuenen woonde. Hij was al bedreven in het tekenen maar schilderijen had hij nog maar weinig gemaakt. Na veel voorwerk maakte Van Gogh het wereldberoemde schilderij ‘De Aardappeleters’. Nuenen is een openluchtmuseum van Van Gogh en veel van zijn inspiratiebronnen zijn nog steeds aanwezig in Nuenen. Er zijn nog 21 objecten bewaard gebleven uit de tijd van Vincent van Gogh. U ziet nog precies de gebouwen en landschappen, die Vincent van Gogh zo’n 125 jaar geleden hebben geïnspireerd. U wandelt of fietst er gewoon langs. In het Van Gogh Museum Vincentre komt de wereld van Van Gogh en zijn werken tot leven.

Fiets en wandelroutes.

Parkhotel Auberge Vincent in Nuenen biedt in samenwerking met het Vincentre een bijzonder Van Gogh overnachtingsarrangement aan. Proef de aanwezigheid van Vincent van Gogh in Nuenen, een echte aanrader voor een weekendje weg! Kijk onder Arrangementen voor alle details en neem contact met ons op.

Van Gogh Fietsroute. Een routeboek is te koop in het Vincentre. Klik hier voor de kaart.
Voor een complete Van Gogh-ervaring is een dagje fietsen in de omgeving van Nuenen een ideale beleving. Bezoek het museum Vincentre en fiets daarna bijvoorbeeld de Molenroute (ca. 25 kilometer). Deze route brengt ons langs alle molens die Van Gogh in de buurt van Nuenen heeft geschilderd. In het centrum van Nuenen is het goed toeven met allerlei horeca rond het Park. Of bij het restaurant De Watermolen van Opwetten, dat op 300 meter van het Van Gogh-Roosegaarde fietspad ligt. ‘s-Avonds wacht ons dan het sprookjesachtige fietspad.  Nadat we alles gezien en ervaren hebben, kunnen we met recht zeggen dat je niet dichter bij Van Gogh kan komen dan in Nuenen…

Alvast in de sfeer komen van deze fietstocht in de omgeving van Nuenen? Bekijk dan dit filmpje.

Het Nuenens Broek

Het broekbos ten noordwesten van Nuenen is zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Een broekbos in het algemeen bevindt zich op een zeer natte bodem en kenmerkt zich door de sterke aanwezigheid van elzen en wilgen. Zo ook het Nuenens broek. In de bodem onder dit bos zit een leemlaag die ondoordringbaar is voor water. Vroeger was dit dan ook een moeras. Door de
sterke agrarische ontwikkeling in het begin van de 20e eeuw, was het gebied nodig voor onder andere de klomp- en luciferindustrie. Vanaf deze periode werd het natuurgebied door de mens geregeld. Er werden populieren aangeplant, die niet kunnen groeien in het moeras. Het natuurgebied moest dus ontwaterd worden. Er werden greppels gegraven en op de ophopingen die tussen de greppels ontstonden werden de populieren geplant. tegenwoordig is het gebied in bezit van Brabants Landschap. Deze organisatie heeft een aantal natuurgebieden in bezit en zorgt voor het beheer om het natuur- en landschapsschoon in Brabant te behouden. Brabants Landschap heeft ervoor gezorgd dat het gebied een heel eind is teruggebracht naar zijn originele staat als moeras. Dit levert een prachtig natuurgebied op met een verhaal. Er liggen wandelpaden door de natuur heen. In de winkel van het Vincentre zijn wandelroutes te verkrijgen.

 

VanGogh standbeeld

Reserveer nu

In het dorpscentrum, direct gelegen aan het park, ligt het Parkhotel Auberge Vincent. Dit is een charmant hotel met een persoonlijke gastvrijheid. Rustiek gelegen onder Eindhoven en hierdoor bijzonder geschikt voor een zakelijk verblijf of juist een weekendje weg. Parkhotel Auberge Vincent is voorzien van gratis WIFI en alle kamers hebben een individueel regelbare airconditioning.

Boek een kamer Meer informatie
Menu